Monday, May 9, 2011

Jackass 3d

Pamatujete si na Jackass? Kdo by si na tuhle partu lidí, která patří bezpochyby k těm největším bláznům, kteří se na televizních obrazovkách nebo plátnech kin objevili, nevzpomněl. I když se to nezdá, je to už pěkně dlouho od doby, kdy jsem je mohli vidět poprvé. Teď jsou zpátky s filmem ve 3d. Je jisté, že všichni jejich fanoušci, kterým vlezly 3d filmy pod kůži si tento film nenechají ujít.

Málo kdo si to dnes uvědomuje, ale je tomu již více než deset let co se Johnny Knoxville, Chris Pontius, Bam Margera nebo Steve-O stali součástí života mnoha náctiletých diváků MTV prakticky po celém světě. Na MTV se Jackass vysílal od roku 2000 a okamžitě se něj stal obrovský hit a tak nebylo žádným překvapením, když se o pár leto později poprvé objevil i na stříbrném plátně. I když tomu název nejnovějšího filmu vůbec nenasvědčuje, jedná se ve skutečnosti již o čtvrtý film Jackass, tentokrát však konečně plně ve 3d.

Tento 3d film tak znovu přivádí všechny staré známe i mnoho dalších a opět budeme moci vidět velké množství střeštěných, šílených, vtipných a někdy také pěkně nebezpečných a nechutnýcc kousků, avšak kompletně ve 3d. Copak vy jste nikdy nechtěli vidět ve 3d jak se někdo nechá vystřelit v plné záchodové budce na opačném bungee jumpingu? Jsem si jistý, že když vznikal 3d film někdy před osmdesáti lety, asi si tito lidé těžko představovali k čemu všemu bude časem použit. Jackass 3d je skutečně výborná show, avšak pouze pro fanoušky žánrů, ti ostatním se při nejlepším nebudou moc bavit.

Wednesday, May 4, 2011

Co přijde po 3d?

I když to tak posledních 40 let možná nevypadá, tak i film se postupně, i když velmi pomalu, po technické stránce vyvíjí. Za posledních čtyřicet let se toho moc neodehrálo, kromě digitalizace a v posledních letech stoupajícího použití 3d. Mnoho lidí si myslí, že 3d filmy jsou absolutním vrcholem společně s použitím vysokého rozlišení. Ve skutečnosti však 3d filmy rozhodně neznamenají konec 3d filmů. Budoucnost toho nabídne ještě skutečně hodně. Mezi věci, které nás v budoucností čekají u 3d filmů, ale i u těch 2d je zvýšení frekvence jednotlivých záběrů. V dnešní době je obecně přijímaným faktem, že pro kvalitní filmový zážitek stačí 24 snímků za vteřinu. Ve skutečnosti to však nestačí a při použití vyšší frekvence záběrů je výsledný obraz mnohem lepší. Nejenom, že je takový obraz stabilnější, ve skutečnosti je i čistější ostřejší.

James Cameron se v nedávné době vyjádřil, že právě zdvojnásobení frekvence je dalším krokem po přechodu k 3d filmu. Testovací promítaní filmů, které mají místo 24 snímků za sekundu 48 snímků za sekundu dopadlo velmi dobře, všichni diváci se jasně vyjádřili, že je takový obraz čistý, akce jde lépe sledovat a navíc má použití 48 snímků za sekundu výhodu v tom, že 3d filmy postrádají tzv. "duchy".

Je nutné si uvědomit, že filmy se ve formátu 24 snímků za sekundy natáčejí a promítají už od 20. let minulého století a již opravdu nastal čas top změnit, vhledem k nepopiratelně vyšší kvalitě materiálu se 48 snímky na sekundu. Právě to si uvědomil i Peter Jackson a tak bude jeho Hobbit natočen právě v tomto formátu.

Teď už jenom dodejme, že stejně jako 3d filmy, ani tento formát není úplně nový a již v minulosti se něco podobného snažili různí lidé a například formát 60ti snímků za sekundu byl použit na různých atrakcích v zábavních parcích.

Tuesday, May 3, 2011

Klasika od Disney vyjde ve 3d

Možná to pro Vás není úplná novinka, protože o převodu klasických "disneyovek" na 3d formát, se mluví již delší dobu. Nyní byl tento krok oficiálně potvrzen a bylo i upřesněno datum vydání. Jedná se o velmi známé a také velmi úspěšné filmy Kráska a Zvíře a Lví Král. Jistě si je pamatujete ze svého dětství a díky převodu do 3d tak i dnešní generace dětí bude moci tyto příběhy znovu prožít a užít si úžasnou Disney animaci. Pro starší pak bude určitě zajímavé si tyto klasická díla prohlédnout v úplně novém 3d kabátě. Animované 3d filmy se pomalu, ale jistě stávají standardem a tak je dobré, že i starší kusy se dočkají převodu do 3d. I když je tento přechod často velmi složitý a náročný, je velmi dobře, že se k tomu Disney odhodlal. Bohužel se, ale těchto filmů velmi pravděpodobně nedočkáme v kině, ale půjdou přímo na Blu-ray.
3d filmy, které budou pouze 3d verzí starších filmů mají určitě budoucnost, i když je ze samé podstaty tento proces velmi náročný, jistě mají 3d filmy tohoto typu smysl. Některé filmy jsou prostě tak dokonalé, že je nemožné vytvořit alespoň stejně dobrý remake, prostě proto, že třeba herci kteří v nich hrají jsou už staří nebo nežijí, zároveň by byla škoda, kdyby tyto filmy nadále zůstávaly pouze ploché, tedy ve 2d.